آزمون های هوش:
شناسایی بهره هوشی بخصوص کودکان با بهره هوشی کمتر در سنین اولیه برای کمک به مراحل رشد کودک مهم است،
از طریق آزمون هوش می توان به ویژگی های نهفته هوشی فرد پی برد و با توجه به آن شخصیت او را بشناسیم. نقاط ضعف و قوت او را تشخیص و توانمندی های او را مورد ارزیابی قرار دهیم. در نظر گرفتن سن و جنس کودک و مسلط بودن آزمون گر، در نتیجه آزمون بسیار تاثیرگذار است و تفسیر آزمون نیز باید توسط متخصص انجام شود.
بنابراین یک آزمون هوش موفق، آزمونی است که تمام این موارد در آن رعایت شده باشد. در هنگام آزمون کودک باید در آرامش قرار داشته باشد، از آزمون لذت ببرد، در کمال خونسردی آزمون را انجام دهد.
همچنین مکان آزمون، فضا، نور، تهویه و بسیاری از عوامل محیطی در نتیجه آزمون بسیار تاثیرگذار است. بهتر است قبل از آزمون، آزمون گر با کودک آشنا شود و با او بازی کند. بهتر است آزمونگر خانم باشد زیرا خانم ها راحت تر با کودکان ارتباط برقرار می کنند.
در صورتی که بهتر است خانواده ها ابتدا هدف خود را از انجام این آزمون بدانند، نشانه گذاری هدف، شناسایی نقاط ضعف و قوت فرد، برنامه ریزی برای رشد باید جزو مقدمات انجام آزمون های هوش باشد. اگر چنین باشد تست هوش فایده دارد، در غیر این صورت داشتن ضریب هوش به تنهایی، برای به رخ کشیدن آن به دیگران و یا صرف اطلاع داشتن از آن بی ثمر است.
از طرف دیگر متاسفانه بسیاری از خانواده ها نمی دانند که آزمون هوش مثل یک آزمایش پزشکی کاملا محرمانه و خصوصی است و نباید نزد دیگران فاش شود. زیرا داشتن یک فرزند نابغه یا کم هوش یک چالش برای خانواده است و آن ها هستند که باید از پس آن بر آیند.
بنابراین توصیه اکید ما به خانواده ها این است که هدف خود از انجام این آزمون شناسایی کنند و آیا توانایی سرمایه گذاری برای پرورش استعداد فرزند خود دارند یا خیر.
نکته این جاست که اغلب والدین تصور می کنند ضریب هوشی قابل افزایش نیست، در حالی که اگر آزمون هوش در سنین پایین انجام شود می توان با برنامه ریزی هوش کودک را افزایش داد.
با برنامه ریزی، آموزش مداوم، همکاری خانواده و تحت نظر روان شناس می توان این اقدام را عملی کرد و والدینی که فرزند کم هوش دارند نباید ناامید باشند.
آزمون های هوشی مورد استفاده در این مرکز عبارتند از:
- وکسلر : مقیاس هوش وکسلر امروزه پرکاربردترین آزمون استاندارد شده در دنیا برای سنجش IQ است.
وکسلر ، در مجموع سه مقیاس فراهم میآورد: برای کودکان 4 تا 6 ساله ، برای کودکان 6 تا 16 ساله و برای بزرگسالان.
- کتل: این آزمون ، اجازه میدهد تا توانایی استدلال ، بر اساس درک آزمودنی از قوانین حاکم بر تصاویر هندسی ارزشیابی شود.
آزمون های شخصیت:
افراد از نظر استعداد (Aptitude) ، شخصیت (Personality) ، رفتار (Behavior) باهم تفاوت دارند و اینکه این تفاوتها را میتوان مورد سنجش قرار داد،
تشخيص شخصيت ،در بسيار ي از موارد موجب روشن شدن علل بيماريهاي رواني ، چگونگي گسترش و جلوه هاي آنها مي شود . اهميت كاربرد آزمون هاي شخصيت در كلينك هاي روانپزشكي نيز به همين علت است . دررويكردهاي خود سنجي شخصيت از افراد مي خواهند با پاسخ دادن به سوال هايي در باره رفتار و احساس هاي خود در موقعيت هاي گوناگون ، در باره خود گزارش دهند. اين آزمون ها كه تقريباً همه نوشتاري هستند شامل موادي هستند كه به نشانه هاي بيماري ، نگرش ها، تمايلات ترس ها وارزش ها مي پردازند.
آزمون های شخصیتی مورد استفاده در این مرکز عبارتند از:
- پرسشنامه شخصیتی چندوجهی مینهسوتا(MMPI): پرسشنامه استانداردی برای فراخوانی دامنه گستردهای از ویژگیهای خود- توصیفی و همچنین مشهورترین و پرمصرفترین پرسشنامه شخصیتی است که به عنوان یک ابزار عینی برای تشخیص بیماریهای روانی تدوین شده است. این آزمون، یک پرسشنامه خودسنجی با پاسخهای “آری” یا “نه” است. این آزمون دارای سهمقیاس روایی و هشت مقیاس بالینی است مقیاسهای روایی، اطلاعاتی را در مورد رویکرد آزمودنی نسبت به آزمون فراهم میکنند. هشت مقیاس اولیه بالینی نیز برای تشخیص اختلالهای روانی به کار میرود. جهت تشخیص اولیه سلامت روانی استفاده از این آزمون به شما توصیه می گردد که بررسی کارشناسانه آن می تواند شما را جهت خود شناسی راهنمایی نماید.
- NEO PI-R : این آزمون یکی از آزمونهای جامعی است که پنج جنبه یا محدوده ی اصلی شخصیت و ویژگی های مرتبط با این جنبه ها را می سنجد. این پنج جنبه یا عامل که درپنج شاخص های ازمون مورد بررسی قرار می گیرند، امکان بررسی جامعی از شخصیت افراد بالغ را فراهم می سازد.
همچنین برخی پرسشنامه های موجود اختلات شخصیتی خاص را بطور مجزا بررسی میکنند:
- پرسشنامه افسردگی بک: دكتر «جان آرونبك» در پرسش نامه اى كه براى تعيين سطح افسردگى تدارك ديده است، 21 سؤال از شما مىپرسد و شما براى هر پرسش می توانيد بين صفر تا سه نمره براى خودتان در نظر بگيريد. البته براى هر سؤال بايد فقط و فقط يك پاسخ را علامت بزنيد.
- پرسشنامهاضطراب هامیلتون :(HRSA) در حال حاضر این آزمون از شناخته شده ترین آزمون های اضطراب محسوب می شود. مقیاس درجه بندی اضطراب هامیلتون شامل ۱۴ مورد بوده و هر مورد در ارتباط با علائم خاص اضطراب می باشد.
بدون دیدگاه