اختلالات اضطرابی
آیا در خانه ی شما کسی از اضطراب و دلشوره رنج می برد؟
کمک کنیم انسان ها رها از اضطراب زیستن را فراگیرند.
شرح حال:
” عقربه ساعت به 5/1 ظهر نزدیک می شود. لحظاتی دیگر زنگ مدرسه فریبا به صدا در می آید و این دختر 14 ساله، از مدرسه خارج می شود. مادر به شدت دلشوره دارد. با نگاه به ساعت هر لحظه بر تپش قلب او افزوده می شود. نکند اتفاقی بیافتد؟ نکند سرویس تصادف کند؟ یا کسی مزاحم فریبا شود. البته سرویس مدرسه فریبا او را جلو درب منزل پیاده می کند. اما مادر مثل همیشه و بیش از حد نگران است، این زن چهل ساله آنقدر بیقرار است که تاب نمی آورد و با یک تاکسی تلفنی به سراغ دخترش می رود، البته این اتفاقی است که تقربا هر روز رخ می دهد. درحقیقت مادر فریبا هر لحظه احساس می کند که رویداد شومی درحال وقوع است. وقتی زنگ در به صدا در می آید، وقتی تلفنم زنگ میزند و.. او از جا می پرد. حتما می خواهند خبر بدی به او بدهند… این مادر حتی شب ها آرام و قرار ندارد. نیمه شب از خواب بیدار می شود و بچه ها رابیدار می کند که اطمینان یابد بیمار نیستند. شدت نگرانی و اضطراب او همه ی خانواده را ذله کرده است.“
اضطراب عبارت است از یک احساس منتشر، ناخوشایند و مبهم که با یک یا چند تا از احساس های جسمی همراه می شود مانند: سردرد، تعریق، تپش قلب، تنگی در قفسه سینه، ناراحتی خفیف در شکم یا ناتوانی برای نشستن در یکجا. اضطراب تجربه کردنی است و نه توصیف شدنی.
اختلالات اضطرابی یکی از شایع ترین اختلالات روان پزشکی است. آمارها نشان می هند که یک نفر از هر 4 نفر حداقل یکی از ملاک های تشخیصی اختلالات اضطرابی را دارند.
ترس و اضطراب
ترس واکنش به تهدیدی معلوم، خارجی و از نظر منشأ بدون تعارض است. درحالیکه اضطراب واکنش در برابر خطری نامعلوم، درونی، مبهم و از نظر منشأ همراه با تعارض است.
تظاهرات جسمی اضطراب
- بیقراری
- افزایش ضربان قلب
- احساس تپش قلب
- بالا رفتن فشارخون
- اسهال
- سرگیجه
- سبکی سر
- تنگ شدن مردمک ها
- سنکوپ
- لرزش
- مور مور شدن
- تکرر ادرار- کندی دفع ادرار
- احساس اجبار به ادرار کردن
- آشفتگی معدی (احساس پروانه در شکم)
اضطراب بهنجار و اضطراب بیمارگونه
اضطراب از همراهان همیشگی رشد و تکامل انسان است. انسان ها همواره در موقعیت های تازه، دچار اضطراب می شوند. دیدار با معشوق، رفتن به خانه بخت، یک مصاحبه استخدامی، یک امتحان مهم… همه و همه با اضطراب همراهند.
دانش آموزی که امتحان دارد، اگر نگران امتحان و نمره نباشد، مطالعه کافی نخواهد کرد و درنتیجه نمره خوب نخواهد گرفت. اضطراب تا این حد، بهنجار و عامل تحریکی مثبت است. اما اگر اضطراب همین دانش آموز تا بدان جا رسد که در جلسه امتحان آنچه را خوانده است فراموش کند و نمره پایین بگیرد یا حد اضطراب در روزهای ثبل از امتحان بدانجا رسد که نتواند از بیقراری درس بخواند یا شب راحت به بستر رود، این اضطراب بیمارگونه محسوب می شود.
حد بیمارگونه بودن اضطراب، با افت کارایی، گزارش خود فرد و نزدیکان و درنهایت تشخیص پزشک مشخص می شود. اضطراب بیمارگونه نیازمند مداخله درمانی است.
چرا اضطراب به وجود می آید؟
آیا اضطراب علت واحدی دارد؟
آیا اضطراب فقط در اختلالات اضطرابی دیده می شود؟
پاسخ منفی است. اضطراب ممکن است ناشی از یک بیماری جسمی (علت طبی) باشد. مثلا یک بیماری قلبی یا ریوی. فردی که به علت مسدود شدن راه های هوایی، تنگی نفس دارد مضطرب است. اما مشکل او بیماری جسمی است و باید به وسیله متخضض داخلی درمان شود. درمان بیماری قلبی و ریوی، اضطراب او را از بین خواهد برد. نیز مصرف بعضی از مواد مانند کوکائین، سیگار، کافئین و حشیش ممکن است ایجاد اضطراب نماید، همانگونه که قطع مصرف بعضی مواد مانند ترکیبات تریاک. همچنین بیمار مبتلا به هذیانی که فکر می کند عده ای در تعقیب او هستند و هر لحظه ممکن است او را بکشند، قطعا اضطراب دارد. اما اضطرابی از نوعی دیگر و نه اختلال اضطرابی. تعیین نوع و علت اضطراب بر عهده متخصص است.
انواع اختلالات اضطرابی
- اختلال اضطراب منتشر
- اختلال هراس و گذر هراسی
- اختلال وسواس – جبری
- اختلال فوبی خاص – جمع هراسی
- اختلال استرس پس از سانحه
- اختلال اضطرابی ناشی از یک اختلال طبی عمومی
- اختلال اضطرابی ناشی از مصرف ماده یا ترک مصرف ماده
- اختلال اضطرابی که به گونه ای دیگر مشخص نشده است.
بدون دیدگاه