نوجوانی دوره ای از زندگی بین ۱۲ و ۲۱ سالگی است که بلوغ را بعنوان دورانی از رشد و تکامل سریع دربرمی گیرد. نوجوانی دوران گذر عظیم فیزیولوژی، روانی و شناختی است که در طول آن یک کودک به فردی بزرگسال تکامل می یابد و قادر به تولیدمثل می شود. از آنجایی که تمام این تغییرات اثر مستقیمی روی نیاز های تغذیه ای و رفتارهای غذایی نوجوانان دارند، این مسئله مهم است که متخصصان تغذیه چگونه تاثیر این تغییرات را بر وضعیت تغذیه نوجوانان درک کنند. سرعت رشد جسمی در نوجوانی بیش از اوایل کودکی است. به طور متوسط نوجوانان حدود ۲۰٪ قد بزرگسالی را در زمان بلوغ کسب می کنند. به علت تفاوت در میزان رشد، ترکیب بدن و سطح فعالیت جسمی نیاز به انرژی در دختران و پسران متفاوت می باشد.
در نوجوانی نیاز به پروتئین برحسب درجه بلوغ جسمی متفاوت می باشد. وقتی دریافت پروتئین ناکافی باشد تاخیر در رشد قدی و وزن ایجاد می شود. در این دوران نیاز به ریزمغذی ها برای حمایت از رشد و تکامل جسمی افزایش می یابد. میزان افزایش استخوان در نوجوانی چهار برابر دوران کودکی یا بزرگسالی است و کسب چگالی استخوان تا انتهای بلوغ کامل نمی شود. دختران تا سن ۱۸ سالگی ۹۲درصد توده استخوانی خود را کسب می کنند. بنابراین، دوره نوجوانی زمان بحرانی برای جلوگیری از پوکی استخوان است. دریافت زیاد نوشابه های غیرالکلی در نوجوانان سبب کاهش دریافت کلسیم می گردد که علت آن مصرف نوشابه به جای شیر است.
عادات غذایی که بیشتر در نوجوانان مشاهده می شوند عبارتند از مصرف نامرتب وعده های اصلی غذایی، دریافت زیاد میان وعده، مصرف در بیرون از خانه به خصوص مصرف غذاهای آماده، رژیم گرفتن و حذف برخی وعده های اصلی غذایی. نوجوانانی که وعده اصلی غذایی را حذف می کنند در پاسخ به گرسنگی اغلب میان وعده مصرف می کنند. میان وعده هایی که توسط نوجوانان مصرف می شود اغلب دارای چربی، شکر و سدیم بالاست. نوشابه های غیرالکلی و نوشیدنی های دیگری که به آنها قند اضافه شده است مصرف زیادی دارند به طوری که حدود ۱۳درصد کالری دریافتی روزانه نوجوانان را تشکیل می دهند. فست فودها محتوای پایین ویتامین، عناصرمعدنی و فیبر دارند ولی از نظر چربی، شکر و سدیم بالا هستند. از آنجاییکه مصرف میان وعده در نوجوانان رواج دارد و میان وعده ها اغلب به جای وعده اصلی مصرف می شوند باید به جای منع کردن نوجوانان از مصرف میان وعده آنان را تشویق به انتخاب های سالم نمود.
تغذیه در سالمندی
بدون دیدگاه