آدرس: شهرک اکباتان، بلوار اصلی «بلوار نفیسی»، برج سبز، پلاک ۲۲ – طبقه پنجم
شماره تماس: ۴۴۶۹۵۳۴۰-۰۲۱
رایانامه: info@youtopclinic.ir
گیاهخواری مفهوم جدیدی نیست اما چندسالی است که توجه بیشتری به آن جلب شده است. گیاهخواران انتخاب می کنند تا لبنیات، تخم مرغ یا هر نوع محصولی که منشا حیوانی دارد مانند گوشت را نخورند. علت اینکه افراد این نوع رژیم را انتخاب می کنند می تواند بخاطر دلایل اخلاقی باشد و این اعتقاد که همه موجودات حق زندگی و آزاد بودن دارند. بعضی به دلایل سلامتی از این رژیم پیروی می کنند زیرا این رژیم با کاهش خطر بیماری قلبی، دیابت نوع ۲، پیشرفت بیماری آلزایمر، سرطان یا مرگ زودهنگام همراه است. همچنین معمولا گیاهخواران وزن کمتر و نمایه توده بدنی (BMI) پایین تری دارند. بعضی از آنها با پیروی از رژیم گیاهخواری از محیط خود حفاظت می کنند زیرا پرورش این حیوانات می تواند منجر به آسیب هایی به محیط گردد. یک یا چند تا از این دلایل می تواند باعث شود تا فرد به گیاهخواری روی بیاورد. انواع رژیم های گیاهخواری در زیر آمده است:
– گیاهخواران غذای کامل: این دسته از گیاهخوارن تمایل به مصرف غذاهای کامل مانند میوه، سبزی، غلات کامل، حبوبات، مغزها و دانه ها دارند.
– گیاهخواران غذای فراوری شده: این دسته از گیاهخوارن تمایل به مصرف غذاهای فراوری شده مانند گوشت های مخصوص گیاهخوارن، شام های فریز شده مخصوص، دسرهایی مانند بستنی های بدون لبنیات و … دارند
– گیاهخواران خام خوار: این دسته از گیاهخوارن تمایل به مصرف میوه ها، سبزیجات، مغزها و دانه های خام و غذاهایی که در دمای کمتر از ۴۸ درجه پخته شده باشند دارند.
– گیاهخواران خام-کم چرب خوار: این دسته معروف به میوه خوارها زیرگروهی از خام خوارها هستند که غذاهای پرچرب مانند مغزها، آووکادو، نارگیل را محدود می کنند و عمدتا از میوه استفاده می کنند.
-Lactovegetarian: این دسته از گیاهخواران گوشت، ماهی، مرغ یا تخم مرغ نمی خورند اما شیر، پنیر و سایر محصولات لبنی را استفاده می کنند.
– Lactoovovegetarian: این دسته از گیاهخواران مانند lactovegetarian هستند اما تخم مرغ نیز می خورند.
گیاهخواران معمولا غذاهایی مانند گوشت، مرغ، ماهی، صدف، تخم مرغ، لبنیات و عسل یا محصولاتی که حاوی این مواد غذایی باشند را نمی خورند. اما غذاهایی مانند لوبیاها، عدس، توفو (پنیر سویا)، مغزها و دانه ها را می خورند. پیتزای گوجه، برگرهای مخصوص گیاهخواران، پاستا و ساندویچ های مخصوص از جمله غذاهایی هستند که برای گیاهخواران مناسب هستند. به جای لبنیات حیوانی می توانند از شیرهای گیاهی مانند شیرسویا استفاده کنند.
گیاهخواران ممکن است نسبت به همه چیز خواران در معرض کمبود آهن باشند اما آهن در میوه ها، سبزیجات و غلات تصفیه نشده (همراه با سبوس) وجود دارد که همراه با ویتامین C موجود در این محصولات جذب آهن افزایش می یابد. عدم استفاده از محصولات لبنی نیز می تواند این افراد را در معرض کمبود کلسیم و ویتامین D قرار دهد. کمبود B12 که تنها در محصولات حیوانی وجود دارد باید در گیاهخواران مورد توجه قرار گیرد. از طرفی دریافت فولات در گیاهخواران بسیار بالاست. بهرحال درصورتی که رژیم گیاهخواری به خوبی تنظیم شود ایمن خواهد بود و می تواند نیازهای روزانه به مواد مغذی را در همه گروه های سنی براورده کند.
آدرس: شهرک اکباتان، بلوار اصلی «بلوار نفیسی»، برج سبز، پلاک ۲۲ – طبقه پنجم
شماره تماس: ۴۴۶۹۵۳۴۰-۰۲۱
رایانامه: info@youtopclinic.ir