آدرس: شهرک اکباتان، بلوار اصلی «بلوار نفیسی»، برج سبز، پلاک ۲۲ – طبقه پنجم
شماره تماس: ۴۴۶۹۵۳۴۰-۰۲۱
رایانامه: info@youtopclinic.ir
کم خوابی با پرخوری، انتخاب های بد غذایی و افزایش وزن همراه خواهد بود. یافته های یک بررسی نشان داد که خواب چگونه این فرایند را راه می اندازد، سطوح خونی ماده ای که باعث افزایش لذت از خوردن می شود را افزایش می دهد بویژه لذت بعد از دریافت غذاهای شیرین، شود و پرچرب.
محدودیت خواب منجر به افزایش سیگنالی می شود که ممکن است لذت دریافت غذا را بیشتر کند. محدودیت خواب باعث تحریک سیستم اندوکانابینوئید می شود و ازین طریق میل به غذاخوردن را زیاد می کند. این سیستم هدف ماده فعال ماری جوانا می باشد. ماده شیمیایی در این سیستم اندوکانابینوئید ۲-آراشیدونوئیل گلیسرول (۲-AG) است. سطوح خونی ۲-AG بطور معمول طی شب پایین است. سپس طی روز بتدریج افزایش می یابد و در اوایل عصر به اوج می رسد.
طراحی این مطالعه به این صورت بود که از ۱۴ مرد و زن سالم خواسته شد یک دوره ۴ روزه میانگین ۷ ساعت و نیم بخوابند و ۴ روز دیگر ۴ ساعت و نیم. شرکت کنندگان ۳ بار در روز؛ ۹صبح، ۲ بعدازظهر و ۷ عصر وعده های یکسان دریافت کردند. سطوح هورمون های گرلین (افزایش دهنده اشتها)، لپتین (هورمون سیری) و ۲-AG در خون اندازه گیری شد. زمانی که میزان خواب طبیعی بود ۲-AG صبح ها پایین بود و بعدازظهر (کمی بعد از ناهار) به اوج می رسید و بعد از آن کاهش می یافت. در دوران کم خوابی سطوح ۲-AG 33% بیشتر افزایش می یافت. ۹۰ دقیقه دیرتر به اوج می رسید و تا ۹ شب بالا باقی می ماند. افزایش اشتها و تمایل به غذا خوردن در این افراد بیشتر بود. بعد از چهارمین شب به شرکت کنندگان اسنک هایی داده شد. شرکت کنندگان قادر به مقاومت در برابر غذاهای اشتها برانگیز مانند شکلات و چیپس نبودند با وجود اینکه دو ساعت قبل از آن وعده ای را دریافت کرده بودند که ۹۰% کالری دریافتی روزانه آنها را تامین می کرد. اثر کمبود خواب بر اشتها اواخر عصر یا اوایل شب بیشتر بود.
وقتی شرکت کنندگان کم خوابی داشتند سطوح اندوکانابینوئید افزایش می یابد و درهنگام شب همچنان بالا می ماند و حتی بالاتر از اوج قرار می گیرد. در این زمان شرکت کنندگان گرسنگی بیشتری حس می کنند و تمایل بیشتری به خوردن دارند. وقتی دربرابر غذاها قرار می گیرند نسبت به زمانی که ۸ ساعت خوابیده اند تقریبا دوبرابر چربی بیشتری دریافت می کنند.
این افزایش در سطوح اندوکانابینوئید می تواند مکانیسم اثر کم خوابی بر دریافت غذا بویژه به صورت اسنک باشد. میزان انرژی صرف شده هنگام بیدار ماندن به ازای هر ساعت ۱۷ کالری بیشتر از زمان خواب است. برای ۴ ساعت بیدار ماندن حدود ۷۰ کالری بیشتر مصرف می شود. اما شرکت کنندگان با دریافت اسنک ها بیش از ۳۰۰ کالری اضافه تر دریافت کردند. این مسئله در درازمدت می تواند اضافه وزن ایجاد کند.
بنابراین کم خوابی نه تنها منجر به دریافت کالری بیشتری می شود بلکه بیشتر از غذاهایی استفاده می شود که مصرفشان با لذت بیشتری همراه است. این مطالعه در مجله SLEEP در ۲۹ فوریه ۲۰۱۶ چاپ شده است.
منبع: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160229221045.htm
آدرس: شهرک اکباتان، بلوار اصلی «بلوار نفیسی»، برج سبز، پلاک ۲۲ – طبقه پنجم
شماره تماس: ۴۴۶۹۵۳۴۰-۰۲۱
رایانامه: info@youtopclinic.ir